zondag 30 maart 2014

ASV 4 wint knap van om promotie strijdend Voorst: 2,5-5,5

Twee weken na het OSBO-cuptreffen tussen Voorst en ASV 4 reisde ASV 4 opnieuw naar Voorst af. Met vier man werd met 1-3 gewonnen. Hoe zou dat dan in een strijd tussen achttallen gaan? Voorst was nog volop in de race voor de tweede promotieplaats en ASV 4 kan wat last krijgen van alle matig presterende OSBO-teams in de 3e klasse KNSB. Belangrijk was het dus.

Het begon slecht voor ASV 4. Stand-in-captain Gerben Hendriks kreeg van Rudy Bloemhard een dubbel pionoffer voorgeschoteld. Zijn koning overleefde de daaropvolgende koningsaanval niet. Bent Schleipfenbauer zorgde voor de gelijkmaker. De ASV-er won een pion op f7 en kreeg op dat vitale veld zelf een pion. Dat gaf opponent Sjoerd Norberhuis teveel problemen. Gonzalo Tangarife kreeg een pion in de schoot geworpen. Dat voordeel werd door onze topscorer voorzichtig uitgebouwd. Marcel Kraaijkamp werd met veel geduld uitgeteld. Ivo van der Gouw hield de partij tegen Jacques Kuiper simpel in evenwicht. Remise was hier het enig juiste resultaat. Pieter Verhoef leek ook op een puntendeling uit te komen. De jongste speler van het vierde bleek echter veel beter thuis in de geheimen van het toreneindspel dan zijn tegenstander, Fred Corpeleijn. Een vrijpion doorbrak het evenwicht en materiaalwinst besliste het duel. Kees Sep bleef juist steken op remise. Een betere stelling tegen Michiel Jansen bleef door ongelijke lopers binnen de remisemarges. Désiré Fassaert speelde ook een gelijkopgaand duel met Tom Molewijk. In het eindspel bleek het krachtsverschil tussen beide spelers. Martin Weijsenfeld had steeds het betere van het spel tegen Lûtsen Dooper. In tijdnood miste de ASV-er de beste mogelijkheden en daardoor verzandde de stelling in remise. ASV 4 boekte zo een belangrijke zege in deze rare competitie. De zesde plaats bleef in handen van ASV 4. Inmiddels zijn Schaakstad Apeldoorn 3 definitief en Denk en Zet uit Hattem vrijwel zeker al gedegradeerd uit de 3e klasse KNSB. Iedere volgende degradant uit de KNSB-competitie betekent een extra degradant uit de promotieklasse. Aangezien De Toren 2, Wageningen 2 en Doetinchem op de maar net veilige achtste plaats staan, moeten we ons nog een poosje zorgen maken om extra degradanten. Dus is het handig om tenminste zesde te worden. Dan gaat het alleen maar fout als alle drie genoemde ploegen nog degraderen.

zondag 9 maart 2014

ASV 4 boekt belangrijke 5-3 zege op De Toren 3


Zonder captain Anne Paul Taal was ASV 4 zeker niet stuurloos. Kort voor de wedstrijd moest ook Kees Sep nog afzeggen, maar het was juist de voor hem invallende Jacques Boonstra die ASV 4 op het spoor van de zege zette. Fred Beumer kon de druk op de damevleugel niet weerstaan en verloor materiaal. Een tegenvaller was de nederlaag van Ivo van der Gouw. Karl Denys won eerst een pion en na nog een fout van Ivo van der Gouw was het pleit beslecht. Pieter Verhoef leek vanuit de opening Jan Willem van Willigen te overlopen. Op miraculeuze wijze bleef de oud-ASV-er echter overeind. Pieter Verhoef raakte zelfs nog een pion achter, maar in het eindspel met ongelijke lopers werd snel de vrede getekend. Op dat moment hadden de ASV-ers op alle borden de betere papieren. Gerben Hendriks had aan het topbord door actief spel een pion gewonnen. Niels Matser bleef in het toreneindspel echter knap overeind. Gonzalo Tangarife won twee pionnen tegen Raimond Vastenhout. Dat voordeel verzilverde de ASV-er in het eindspel. Barth Plomp, invaller voor Xadya van Bruxvoort, zat tegen Rik Roelofs al snel in het eindspel. De kansen leken daarin voor de jonge Torenaar. Routinier Barth Plomp wist echter te profiteren van onzorgvuldig spel, won een stuk  en kreeg winstkansen. Toen Rik Roelofs ook de laatste remisekans miste, was het punt daar. Bent Schleipfenbauer kwam goed uit de opening. Ron Engelen gaf een kwaliteit om met opstormende pionnen tegenkansen te krijgen. Waarschijnlijk had Bent Schleipfenbauer ergens de kwaliteit terug moeten geven voor winstkansen. Nu restte een prima puntendeling. Désiré  Fassaert kreeg in een gesloten stelling ook het betere van het spel tegen Iris Roelofs. Pionwinst bleek echter niet voldoende voor de winst. Al moet gezegd worden dat Bent en Désiré remise aanboden om de belangrijke winst binnen te halen. De 5-3 zege was een mooi resultaat en het geeft even lucht naar de degradatiezone.