zaterdag 13 december 2014

ASV 4 blijft ongeslagen tegen sterk Doetinchem

ASV 4 blijft goed presteren. Na het 4-4 gelijkspel tegen het uit de derde klasse gedegradeerde Doetinchem heeft het team van captain Barth Plomp de tweede plaats vast in handen. Het duel met de Achterhoekers begon vredelievend met vier remises. Ons Doetinchemse ASV-lid Henny Haggeman stuitte op zijn angstgegner Siert Huizinga. Vandaar dat de Doetinchemse captain na vijftien zetten meer dan tevreden was met een puntendeling al kwam 's avonds het berouw - lees http://www.svdoetinchem.nl/2014-2015/nieuws/ASV4-SVD.htm. Cees Sep en Roel Evertse zaten in tijd net even iets langer achter het bord, maar qua zettenaantal was het nog sneller remise. Barth Plomp was ook al snel tevreden met een puntendeling tegen Doetinchems sterkste speler, Marino Küper. De vierde remise was van Bert Duijker. Cees Nederkoorn deed nog wel even een aanvalspoging, maar Bert Duijker had overal antwoord op. Zo waren al veel sterke Doetinchemmer geneutraliseerd en dan wil een verrassing nog weleens mogelijk zijn. Vooralsnog mocht Doetinchem echter nog hopen op een kleine zege. Theo Goossen koos de aanval tegen Gonzalo Tangarife. Onze kopman wist daartegen niet de juiste verdediging te vinden en verloor kansloos. Ruud Verhoef probeerde nog wel wat tegen Marius van Hal, maar ook deze partij verzandde in remise. Het zal toch niet: zeven remises en een nul ...... Désiré Fassaert ontworstelde zich aan de druk van Sander van Vucht en ging voor eigen kansen. Dat leek te lukken, want na pionwinst zag het er ineens allemaal erg dreigend uit. Sander van Vucht vond echter via zetherhaling de remisehaven. Alle ogen waren toen op Gerben Hendriks gericht. Een klein voordeel tegen Henk Riepma werd met vaste hand uitgebouwd naar de winst. Ergens onderweg miste Henk Riepma nog een ontsnapping naar remise, maar die was niet eenvoudig te vinden.

ASV 4 blijft in top ranglijst

ASV 4 verloor ook het derde duel van het seizoen niet. In Apeldoorn eindigde een spannend treffen met Schaakstad Apeldoorn 3 in een gelijkspel: 4-4.
Bert Duijker opende de score. De openingsfase verslond bedenktijd en na zo'n 30 zetten werd voor zetherhaling gekozen. Na deze puntendeling verloren de topborden van ASV 4. Gonzalo Tangarife kwam al vroeg onder vuur te liggen en ging in de aanval ten onder. Ook bij Barth Plomp ging het mis. Vroeg pionwinst leek kansen te bieden op een goed resultaat. De compensatie was voor de Apeldoornse opponent echter voldoende. Toen een loper uit de penning kwam, verloor Barth Plomp materiaal en de partij. Cees Sep kreeg een pionoffer voorgeschoteld door Dick van der Klis. De ASV-er hield dit kleinood over tot in het eindspel en sloeg toen toe. Eric Langedijk liep langs de randen van de afgrond. Verlies was al ingecalculeerd, maar het liep anders. Eric Langedijk leverde zijn dame in voor een toren en speelde tegen beter weten in nog even door. Ineens kwam er een truc in de stelling en werd de materiaalachterstand ongedaan gemaakt. Een eindspel met ongelijke lopers werd vervolgens remise. Ruud Verhoef bracht ASV 4 naast Schaakstad Apeldoorn 3. De ASV-er kreeg een sterk paard en daardoor een positioneel voordeel. Geroutineerd werd afgewikkeld naar een gewonnen eindspel. Siert Huizinga liet zijn jonge tegenstander uitrazen in de aanval en stond toen beter. Een onnauwkeurigheid deed het voordeel vervliegen, zodat slechts een puntendeling restte. Désiré Fassaert had steeds het betere van het spel. De tegenstander offerde een pion om in een dameeindspel terecht te komen. Daarin had Désiré Fassaert winstkansen, maar hij vond de winstweg niet. Dus ook hier restte een puntendeling. De tweede plaats is echter nog vast in handen. Volgende keer wacht de zware klus tegen Doetinchem.