zondag 26 april 2015

Het seizoen duurt voor ASV 4 één ronde te lang

ASV 4 heeft het seizoen op een keurige derde plaats afgesloten. Dat is de mooie intro van een pijnlijk verhaal. Ons promotieklasseteam had uit de eerst acht ronden knap 11 punten gehaald. UVS 2 was al kampioen en dan is het niet zo gek om die als tegenstander te hebben in de slotronde. Het heilige moeten zou eraf zijn bij de Nijmegenaren en dat kon ASV 4 wel eens kansen bieden op een redelijk resultaat.

Aan het eind van de gezellige schaakmiddag bij SMB was duidelijk dat UVS 2 terecht kampioen is geworden. ASV 4 kreeg een ongenadig pak slaag. De 8-0 nederlaag was pijnlijk, maar er viel maar weinig op af te dingen. Gerben Hendriks trok tegen Lars Kurstjens onvervaard ten aanval. Hij offerde een stuk, maar tot zijn schrik had Kustjens een tussenschaakje en toen kwam er geen aanval. Met een stuk minder was het een ongelijke strijd. Ook Eric Langedijk offerde een stuk voor aanval. Dennis Arts verdedigde nauwkeurig en won eigenlijk nog vrij eenvoudig. Jacques Boonstra kreeg na een gambiet van Ruud van der Plassche een enorme aanval over zich heen. De juiste verdediging werd niet gevonden en zo was de scoringsmachine van UVS 2 op gang. Barth Plomp had lange tijd goed  spel. Bij de overgang naar het eindspel constateerde onze captain echter tot zijn schrik dat er geen enkel goed eindspel te bereiken was. Het toreneindspel ging dan ook verloren. Ook Ruud Verhoef sneuvelde pas in het eindspel. Jan Pijkeren was in het paardeindspel handiger. Désiré Fassaert werd op een fraaie wijze geslachtofferd in het eindspel. De pionnen stonden vast en de tegenstander kon vervolgens met een ingenieuze paardmanoeuvre via a8 de achterste pion slaan. Terugslaan zou betekenen dat een vrijpion van Rob Bisschops door zou lopen. Niet slaan was ook geen oplossing. Bert Duijker ging met een dubbelpion het eindspel in. Daarvan ging er één verloren en toen voerde Arie van den Hurk het eindspel met vaste hand naar winst. Xadya van Bruxvoort streed als laatste. In een eindspel met ongelijke lopers had de invalster een slechte loper. De aanval die was vervolgens niet te stoppen. Jammer van deze enorme nederlaag, maar desondanks kan het vierde terugzien op een uitstekend seizoen met een verdiende derde plaats als beloning.

ASV 4 klopt ook SMB 1: 3,5-4,5

ASV 4 houdt de race om een hoge klassering goed vol. Zaterdag werd in Nijmegen van SMB 1 gewonnen. Kees Sep bracht in een degelijke partij de eerste remise op het scorebord. Jelle van Deemen was de tegenstander. Eric Langedijk en oud-ASV-er Hans van Leeuwen kozen voor een opening met tegengestelde rokades. Voordat er enig spektakel kwam, werd de vrede echter al gesloten. Ruud Verhoef kwam tegen Bram Rijkschroeff al snel in de problemen. De druk werd opgevoerd en in de aanval ging Ruud Verhoef eraf. Ivo van der Gouw gaf tegen Huub Jansen zijn dame voor drie lichte stukken. In het vervolg was de SMB-voorzitter echter handiger en zo keek ASV 4 tegen een 3-1 achterstand aan. Barth Plomp stuitte op de tweede ex-ASV-er. Paul Waenink probeerde op de damevleugel voordeel te krijgen. Barth Plomp nam die aanval echter slim over en in de counter haalde de captain van ASV 4 het punt binnen. Gerben Hendriks speelde een ingewikkeld duel. Na kwaliteitswinst moest de ASV-er alle zeilen bijzetten om een aanval te stoppen. Pas in het eindspel kon Gerben Hendriks het materiaalvoordeel te gelde maken. Bert Duijker leek tegen Peter Schut in het eindspel kansen te krijgen. Door een onnauwkeurigheid verzandde het eindspel echter in remise. Désiré Fassaert nam veel risico in de opening en er was serieus verliesgevaar. Op miraculeuze wijze bereikte Désiré Fassaert echter een beter eindspel. Dat werd geroutineerd naar winst gespeeld. Zo kwam er op de valreep nog een 3,5-4,5 zege.

ASV 4 verplettert Het Kasteel met 7,5-0,5

ASV 4 heeft zich overtuigend hersteld van het nipte verlies in Voorst. Het Kasteel kreeg een ontketend vierde team tegenover zich. Ruud Verhoef opende de score. Hij offerde een stuk tegen Bas Koster. De aanval die volgde bracht een snelle winst. Gerben Hendriks stak ook al een stuk in een gevaarlijke aanval. Het stuk kwam met rente terug en met een enorme pionnenmeerderheid werd Dimitrios Loutragotis tot overgave gedwongen. Bert Duijker profiteerde tegen Paris Loutragotis van een verkeerde afwikkeling. Kwaliteitswinst bracht de partijwinst. Désiré Fasssaert zorgde voor de 4-0. Aanvankelijk werd de ASV-er door Twan Rutjes met een pionoffer vastgezet. Na een onnauwkeurigheid van de Wijchenaar kwam Désiré Fassaert los en won hij mede door een blunder snel. Kees Sep trof in Hans Quint de enige speler van Het Kasteel die geen fouten wilde maken. Een degelijke remise was het gevolg. De winst was binnen, maar ASV 4 verslapte niet. Ivo van der Gouw bekroonde een licht overwicht met een fraai paardoffer. Sjaak Laurant sneuvelde in de complicaties. Barth Plomp stond tegen Jorik Quint lang gedrongen. Na een ruil kwam de captain van ASV 4 los en na een blunder streek hij ook nog eens een kwaliteit op. Invaller Jacques Boonstra zorgde voor het slotstuk. Na een kwaliteitsoffer ging Maarten Rossen in de fout. Daardoor kreeg Jacques Boonstra twee lopers voor de toren. Dat won vrij eenvoudig.

ASV 4 verliest aansluiting in titelrace

UVS 2 gaat kampioen worden. Dat is de belangrijkste conclusie na de nederlaag van ASV 4 bij Voorst. Uiteindelijk werd het 4,5-3,5 voor Voorst. Zo is de eerste nederlaag een feit. ASV 4 begon nog goed. Na een snelle remise van Gonzalo Tangarife tegen Sven Pronk bracht Désiré Fassaert ASV 4 op voorsprong. Henri Jansen had geen weerwoord op het sterke spel van de ASV-er. ASV 4 genoot maar kort van de voorsprong. Ruud Verhoef kreeg een aanval voorgeschoteld door Lûtsen Dooper. Hier had Ruud Verhoef onvoldoende verweer tegen. Ook bij Bert Duijker ging het mis. Aanvankelijk bleef de schade beperkt tot pionverlies. Tom Molewijk gaf hem echter geen kans op compensatie en in het eindspel sneuvelde ook Bert Duijker. Hierna pakte Kees Sep een degelijke remise. Gerben Hendriks zorgde voor een curieuze gelijkmaker. Het was juist zijn tegenstander Rudy Bloemhard die de stelling forceerde terwijl dat niet nodig was. In het pionneneindspel haalde Gerben Hendriks vervolgens de winst binnen. Vervolgens werd het nog heel spannend. Barth Plomp had tegen Michiel Jansen steeds een klein voordeel. De captain van het vierde kwam er echter niet door. Ivo van der Gouw had ook lange tijd het betere van het spel, maar richting eindspel trok oud-ASV-er Paul Tulfer dat weer recht. In het eindspel was Tulfer handiger.