zondag 11 oktober 2015

Belangrijk matchpunt voor ASV 4



ASV 4 – Voorst 1       4 – 4

Een gelijk spel tussen twee teams waarvan de gemiddelde rating slechts vijf punten verschilt, het lijkt logisch en regelmatig. Wie de wedstrijd echter heeft gevolgd zal moeten constateren dat ASV 4 ontsnapt is aan een nederlaag. Door vechtlust in het laatste uur wisten wij echter een belangrijk matchpunt veilig te stellen.
Ivo heeft na zijn eerste partij van twee weken geleden weer enige routine opgebouwd en dat was te merken.  Vanuit de opening kreeg hij al snel druk op de zwarte koningsstelling, die de nodige gaten vertoonde. Toen zwart zijn dame al te frivool als verdediger inzette was dame-insluiting het gevolg. ASV op voorsprong!
Mick speelde op bord vier met wit tegen de geroutineerde Michiel Jansen een partij met tegengestelde rokades, waar Jansen sneller en scherper was. Zwart moest nog wel even opletten dat zijn dame niet zou worden ingesloten, aangezien deze voorop ging in de strijd. De aanval sloeg door en de stand was weer gelijk.
Hans Rigter was te elfder ure als invaller opgeroepen en hij leek zich goed te weren in een scherpe partij tegen Tulfer. Naar verloop van de partij ontstonden er steeds meer dreigingen tegen de ASV-er, deze waren niet meer te pareren (1-2).
Cees speelde tegen de sterke Rudy Bloemhard, in de opening leek Cees wat meer ruimte te krijgen, echter werd dat niet omgezet in een initiatief. Ik heb verder niet veel meegekregen van de partij, maar het leek een vrij geruisloze nederlaag (1-3).

Bert speelde een degelijke en complexe partij tegen Dooper, waarbij een interessant eindspel ontstond van P+L(Bert) tegen het loperpaar en beiden vijf pionnen. Het was een partij van nuances, waar over en weer remise werd aangeboden. Door het gesloten karakter van de stelling kon Bert goed stand houden, ben benieuwd of uit de analyse nog winstmogelijkheden  voor één van beiden zijn gebleken (1 ½ - 3 ½ ).
Barth speelde met zwart op bord 1 (invaller voor Gerben) een degelijke en spannende partij, waar in redelijk gelijke stand door wit een remiseaanbod werd afgeslagen. Vervolgens ontstond na afwikkeling een eindspel met L + vijf pionnen tegen zes pionnen met zeer actieve koning voor wit. De meningen van de omstanders waren verdeeld, ik dacht zelf dat Barth een zware pijp aan het roken was, waarin hij knap wist stand te houden en het resulterende dame-pioneindspel remise hield (2-4).
Ruud had bijna de gehele partij een licht initiatief, wat hij in de eerste tijdnoodfase probeerde te verzilveren. Hierbij ontstonden complicaties, waardoor hij moest afwikkelen naar een toreneindspel met beiden zes pionnen. Op zet 40 beging zwart een onnauwkeurigheid die niet fataal was, maar wel  kansen bood op complicaties, dit werd gezien de stand met beide handen aangegrepen. Uiteindelijk kon torenruil worden geforceerd met een kansrijk pioneindspel (er zou bij goed spel weer een damepioneindspel ontstaan). Echter gaf zwart enige tempi weg en was het snel uit (3-4).

Désiré heeft goede vorm, dat bleek ook vandaag. Met zwart weet hij vrij snel gelijk spel te krijgen, waarna hij rustig zijn stelling weet te verbeteren. Vandaag was het een pionnetje voordeel in het middenspel. Echter waren de complicaties in de eindfase met wederzijdse tijdnood de ware reden voor de winst, deze was Désiré namelijk beter de baas (4-4). 
Het matchpunt werd aanvaard als een godsgeschenk. 

Ruud