zondag 8 november 2015

PSV Dodo 1 - ASV 4 4 ½ - 3 ½


Een nipte nederlaag tegen een van de sterkere teams uit de promotieklasse: ASV 4 gaat met lege handen naar huis, maar heeft vertrouwen voor de komende twee matches tegen gelijkwaardige teams.

Na de gastvrije ontvangst in Putten namen we plaats achter de borden, hetgeen resulteerde in een pikstart voor ASV 4. Gerben wist in een gelijkwaardig middenspel complicaties te creëren door een slim pionoffer op a5, de complicaties die daarna ontstonden waren niet gering, zijn tegenstander kon kiezen tussen mat of kwaliteitsverlies, het werd mat (0-1)?!

Vervolgens behaalde Anne Paul, te elfder uren opgeroepen, een keurige remise tegen de ratingsterkste ’t Jong. Anne Paul verkreeg met wit vanuit de opening een licht initiatief, waarbij de opstelling van zijn stukken actiever was. Daar stond tegenover dat hij met een isolani speelde, hetgeen een structuurnadeel in het eindspel zou kunnen betekenen. Na enig wikken en wegen werd door onze routinier een goed getimed remiseaanbod gedaan, hetgeen werd geaccepteerd ( ½ - 1 ½ ). Vervolgens was Mick in een complex middenspel terecht gekomen met tactische dreigingen. Mick verloor een stuk, doordat een verdediger (Paard) werd weggejaagd. In zijn berekeningen dacht Mick het stuk terug te kunnen winnen door een aanval met schaak op de onderste rij. Het klopte echter net niet (1 ½ - 1 ½ ). Bij de analyse bleek dat Mick veel gezien had, zijn opponent was hiervan onder de indruk, de punten komen nog wel!

Cees Sep speelde op bord 2 een degelijke partij, met zwart wist hij wits openingsvoordeel snel te neutraliseren, in een gelijke stand werd remise overeengekomen (2 – 2).

Bert speelde met wit een complexe partij, hij leek openingsvoordeel te verkrijgen met een groot tijdvoordeel, echter wist zwart ruil af te dwingen van Berts witveldige fianchetto-loper en plots moest Bert werken voor de remise. Door veel tijd te investeren werden positionele dreigingen ontzenuwd en met licht nadeel bereikte Bert de remisehaven (2 ½ - 2 ½ ).

Ruud speelde met wit tegen R. Flohr een siciliaan, waarin zwart door slim te manoeuvreren al vroeg in het middenspel wits kansen op de koningsvleugel elimineerde, terwijl zwart zelf kon kiezen tussen een initiatief op de damevleugel of in het centrum. Om de stelling open te breken werd door zwart een intuïtief kwaliteitsoffer gedaan, dit pakte goed uit. Nadat de kwaliteit was teruggegeven resteerde een eindspel met T+P met vijf tegen drie pionnen, Ruud werd er te soepel vanaf geschoven (3 ½ - 2 ½ ).

Désiré leverde met zwart tegen Valstar wellicht het meest interessante gevecht, zowel tegen de tijd als de dynamische stelling met ongelijke materiaalverhouding met een min of meer gelijke stelling. Wit had een paard geofferd op f7, maar kreeg een groot initiatief door een zeer actieve dame en gaten in de zwarte stelling. Désiré kon de stelling bij elkaar houden en stilletjes hoopten we op een afwikkeling, waarna hij zijn vermeende eindspelkunsten zou kunnen vertonen met de lichte stukken. Echter was zet 40 nog te ver uit zicht en de klok stond steeds onder de drie minuten, een dynamische remise aldus (4 – 3).

Ivo speelde een degelijke partij en verkreeg door secuur spel een remiseachtig eindspel met L+T+T en beide nog 7 pionnen. De loper van Ivo was iets sterker, echter zou wit een meerderheid op de damevleugel kunnen creëren, wanneer Ivo de stelling open zou breken. Met lede ogen was hij genoodzaakt om, een degelijke en keurige, remise te accepteren. Bij de analyse bleek dat Ivo het juist had ingeschat.

De warmste novemberdag ooit werd weliswaar geen warm bad voor ASV 4, en een nipte nederlaag is ook een nederlaag etc., echter zien we goede aanknopingspunten voor de komende matches, 12 december is het eerste moment van de waarheid.

Ruud