zaterdag 13 december 2014

ASV 4 blijft ongeslagen tegen sterk Doetinchem

ASV 4 blijft goed presteren. Na het 4-4 gelijkspel tegen het uit de derde klasse gedegradeerde Doetinchem heeft het team van captain Barth Plomp de tweede plaats vast in handen. Het duel met de Achterhoekers begon vredelievend met vier remises. Ons Doetinchemse ASV-lid Henny Haggeman stuitte op zijn angstgegner Siert Huizinga. Vandaar dat de Doetinchemse captain na vijftien zetten meer dan tevreden was met een puntendeling al kwam 's avonds het berouw - lees http://www.svdoetinchem.nl/2014-2015/nieuws/ASV4-SVD.htm. Cees Sep en Roel Evertse zaten in tijd net even iets langer achter het bord, maar qua zettenaantal was het nog sneller remise. Barth Plomp was ook al snel tevreden met een puntendeling tegen Doetinchems sterkste speler, Marino Küper. De vierde remise was van Bert Duijker. Cees Nederkoorn deed nog wel even een aanvalspoging, maar Bert Duijker had overal antwoord op. Zo waren al veel sterke Doetinchemmer geneutraliseerd en dan wil een verrassing nog weleens mogelijk zijn. Vooralsnog mocht Doetinchem echter nog hopen op een kleine zege. Theo Goossen koos de aanval tegen Gonzalo Tangarife. Onze kopman wist daartegen niet de juiste verdediging te vinden en verloor kansloos. Ruud Verhoef probeerde nog wel wat tegen Marius van Hal, maar ook deze partij verzandde in remise. Het zal toch niet: zeven remises en een nul ...... Désiré Fassaert ontworstelde zich aan de druk van Sander van Vucht en ging voor eigen kansen. Dat leek te lukken, want na pionwinst zag het er ineens allemaal erg dreigend uit. Sander van Vucht vond echter via zetherhaling de remisehaven. Alle ogen waren toen op Gerben Hendriks gericht. Een klein voordeel tegen Henk Riepma werd met vaste hand uitgebouwd naar de winst. Ergens onderweg miste Henk Riepma nog een ontsnapping naar remise, maar die was niet eenvoudig te vinden.

ASV 4 blijft in top ranglijst

ASV 4 verloor ook het derde duel van het seizoen niet. In Apeldoorn eindigde een spannend treffen met Schaakstad Apeldoorn 3 in een gelijkspel: 4-4.
Bert Duijker opende de score. De openingsfase verslond bedenktijd en na zo'n 30 zetten werd voor zetherhaling gekozen. Na deze puntendeling verloren de topborden van ASV 4. Gonzalo Tangarife kwam al vroeg onder vuur te liggen en ging in de aanval ten onder. Ook bij Barth Plomp ging het mis. Vroeg pionwinst leek kansen te bieden op een goed resultaat. De compensatie was voor de Apeldoornse opponent echter voldoende. Toen een loper uit de penning kwam, verloor Barth Plomp materiaal en de partij. Cees Sep kreeg een pionoffer voorgeschoteld door Dick van der Klis. De ASV-er hield dit kleinood over tot in het eindspel en sloeg toen toe. Eric Langedijk liep langs de randen van de afgrond. Verlies was al ingecalculeerd, maar het liep anders. Eric Langedijk leverde zijn dame in voor een toren en speelde tegen beter weten in nog even door. Ineens kwam er een truc in de stelling en werd de materiaalachterstand ongedaan gemaakt. Een eindspel met ongelijke lopers werd vervolgens remise. Ruud Verhoef bracht ASV 4 naast Schaakstad Apeldoorn 3. De ASV-er kreeg een sterk paard en daardoor een positioneel voordeel. Geroutineerd werd afgewikkeld naar een gewonnen eindspel. Siert Huizinga liet zijn jonge tegenstander uitrazen in de aanval en stond toen beter. Een onnauwkeurigheid deed het voordeel vervliegen, zodat slechts een puntendeling restte. Désiré Fassaert had steeds het betere van het spel. De tegenstander offerde een pion om in een dameeindspel terecht te komen. Daarin had Désiré Fassaert winstkansen, maar hij vond de winstweg niet. Dus ook hier restte een puntendeling. De tweede plaats is echter nog vast in handen. Volgende keer wacht de zware klus tegen Doetinchem. 

zondag 2 november 2014

ASV 4 pakt de koppositie in de promotieklasse

ASV 4 kent een ongekend goede competitiestart. In de tweede ronde werd Wageningen 3 met maar liefst 6,5-1,5 afgedroogd. Beide teams misten ervaren krachten. Zo waren Eric Langedijk en Désiré Fassaert nodig in ASV 3, terwijl Wageningen 3 Frans van der Wall en Johan van den Brink miste.

ASV 4 begon voortvarend aan het duel. Invalster Quirine Naber, die al zo goed debuteerde in ASV 5, won tegen Co Wiersma al snel een stuk. Niet veel later kwam daar een tweede stuk bij en dat betekende de 1-0. Ook aan het topbord liep het crescendo. Gonzalo Tangarife ving de Oerang Oetang van Marco Otte op en deze blunderde vervolgens een stuk weg. Gerben Hendriks had ook al de goede vorm. In een gesloten stelling had de ASV-er een kwaliteit meer tegen Cees van de Waerdt. In het eindspel gaf Gerben Hendriks de kwaliteit terug en een vrijpion besliste vervolgens. Barth Plomp maakte er 4-0 van. Frits Gieltjes werd na een slechte zet vastgezet en uiteindelijk bezweek de Wageninger aan de druk. Kees Sep stelde de zege veilig. Jan Hendrik Neuteboom forceerde in een stelling die dat niet kon hebben. Kees Sep ving de aanval op en counterde naar de zege. Toen pas kwam het eerste Wageningse punt en dat was ook al niet zonder slag of stoot. Nieuwkomer Bert Duijker kwam geweldig te staan tegen Arnoud van Ginkel. Een fout hielp zijn stelling echter om zeep en zo verloor de debutant bij ASV zelfs nog. Ruud Verhoef bracht hierna de stand op 6-1. Lang had de ASV-er het moeilijk. Een remiseaanbod werd afgeslagen en opponent Richard  Christians offerde een stuk. Dat bleek niet goed en eenvoudig bleef Ruud Verhoef overeind om uiteindelijk in gewonnen stelling zijn opponent door de vlag te zien gaan. Ivo van der Gouw probeerde het lang tegen Frans Bonnier. Pas in het eindspel met ongelijke lopers werd tot remise besloten. ASV 4 behoort nu met UVS 2 en SMB tot het leidende drietal dat nog zonder puntverlies is. Op bordpunten hebben de Arnhemmers zelfs de eerste plaats tenminste voor drie weken in handen.

zondag 5 oktober 2014

ASV 4 start seizoen 2014-2015 met knappe 3-5 zege bij Rokade

De uitwedstrijd bij Rokade was meteen een van de belangrijkste wedstrijden van het seizoen. Immers de strijd om de onderste plaatsen zal ook dit seizoen weer heftig worden en ASV 4 weer daar graag zoveel mogelijk van verlost blijven. Het duel in Lichtenvoorde begin met twee remises. Invaller Siert Huizinga zag tegen Han Schuurmans al snel veel materiaal geruild worden. Ook bij Désiré Fassaert werd het punt gedeeld. Met het naderen van de tijdnoodfase tegen Rob Stevens werden risico's uit de weggegaan. De tweede invaller Jacques Boonstra bracht ASV op voorsprong. De speler van ASV 6 trok met een pionoffer ten aanval. Gert Jan van Vliet had vervolgens veel hinder van een paard in zijn stelling. Met een kwaliteitsoffer combineerde Jacques Boonstra zijn opponent mat. Gerben Hendriks had tegen Menno Dorst een klein voordeel in de vorm van een zwakke pion. Routinier Menno Dorst gaf  echter geen krimp en hield de partij remise. Het topduel tussen Gonzalo Tangarife en Marcel Leroi eindigde in een enorm gesloten stelling, waarin voor beide spelers niets te halen was. Remise dus! Rokade kwam hierna weer op 3-3. Nick Mulder bracht Barth Plomp na een gambiet flink onder druk. Vervolgens miste Barth Plomp twee keer de beste voortzetting en de laatste keer leidde dat tot mat. Een voorstel van Rokade om er 4-4 van te maken, werd resoluut afgewezen. Ruud Verhoef had namelijk een groot voordeel en zo zou dat vierde punt er toch wel komen. Waarom dan niet de kans op meer openhouden. Ruud Verhoef had een drukstelling tegen Arent Luimes. De ASV-er koos een handige overgang naar een toreneindspel, waarin de slechte pionnenstructuur de speler van Rokade noodlottig werd. Eric Langedijk had het lang moeilijk tegen Erwin Swerink. In een eindspel met een pion minder werden de stukken van de debutant in ASV 4 ineens heel actief. Zij stuwden twee vrijpionnen ondanks de materiaalachterstand snel op naar voren. Deze 3-5 zege is een mooie start in dit promotieklasseseizoen. Op 1 november wacht het ook al gepromoveerde Wageningen 3. Ook dat zal weer een zware strijd te zien geven.

maandag 14 april 2014

ASV 4 verliest van ijzersterk UVS 2

Afgelopen zaterdag speelde ASV 4 tegen een uiterst gemotiveerd en geconcentreerd UVS 2. De Nijmegenaren waren opgekomen in hun sterkste opstelling van dit seizoen en met de alerte non playing captain Wouter Dinjens.
Er stond dan ook wel wat op het spel.

Doordat de OSBO teams in de 3e klasse het niet goed doen dreigt er een versterkte degradatie en omdat UVS 2 de 7e plaats bezet was winst de enige weg naar klassebehoud. Ook ASV 4 was nog niet veilig maar had 2 matchpunten meer.

De wedstrijd bleef lang in evenwicht, maar toen ging het mis voor ASV 4 .
Eerst beoordeelde Martin een afwikkeling verkeerd en verloor een toren. Dat was teveel van het goede. De op het laatste moment voor Cees Sep ingevallen Jacques Boonstra viel als gebruikelijk fel aan en offerde 2 pionnen voor koningsaanval. Pepijn van Erp was niet onder indruk en wikkelde af naar een eindspel waarin zijn pluspionnen de doorslag gaven. Gelukkig kwamen we via topscoorder Gonzalo Tangarife weer in de wedstrijd. Gonzalo zette een fraaie koningsaanval op en dwong de koning van Arie van den Hurk naar het midden van het bord waar hij mat werd gezet. Even later bezweek Pieter Verhoef tegen de sterkste Nijmegenaar Maarten van
Rooij , na aanvankelijk goed gestaan te hebben verloor onze junior de grip op de wedstrijd en ging subtiel maar beslist onderuit. Nog was de strijd niet gestreden, maar toen Désiré na eerst remise afgeslagen te hebben zich meteen daarna vergiste begon het er somber uit te zien voor ASV 4. Ivo van der Gouw die omdat Gerben uitviel was opgeschoven naar bord 1 had de hele partij moeilijk gestaan en had langzaam wat lucht gekregen, prompt kreeg hij remise aangeboden wat gezien de stand op het bord toch aangenomen moest worden. UVS 2 won de wedstrijd toen Désiré met de moed der wanhoop met de koning ver oprukte en werd mat gezet. Snel daarna tekende Barth en Ruud van de Plassche de vrede en was er nog volop aandacht voor de laatste partij van Bent tegen de sterke Tsjisang Cheung. Bent was in een moeilijk eindspel in tijdnood geraakt en heeft hierdoor waarschijnlijk de winst gemist, nu werd het op tempo remise.

Om zeker te zijn van klassebehoud zal ASV 4 in de slotronde in Zwolle op 10 mei 4-4 moeten spelen tegen het al gedegradeerde Pallas 2.


zondag 30 maart 2014

ASV 4 wint knap van om promotie strijdend Voorst: 2,5-5,5

Twee weken na het OSBO-cuptreffen tussen Voorst en ASV 4 reisde ASV 4 opnieuw naar Voorst af. Met vier man werd met 1-3 gewonnen. Hoe zou dat dan in een strijd tussen achttallen gaan? Voorst was nog volop in de race voor de tweede promotieplaats en ASV 4 kan wat last krijgen van alle matig presterende OSBO-teams in de 3e klasse KNSB. Belangrijk was het dus.

Het begon slecht voor ASV 4. Stand-in-captain Gerben Hendriks kreeg van Rudy Bloemhard een dubbel pionoffer voorgeschoteld. Zijn koning overleefde de daaropvolgende koningsaanval niet. Bent Schleipfenbauer zorgde voor de gelijkmaker. De ASV-er won een pion op f7 en kreeg op dat vitale veld zelf een pion. Dat gaf opponent Sjoerd Norberhuis teveel problemen. Gonzalo Tangarife kreeg een pion in de schoot geworpen. Dat voordeel werd door onze topscorer voorzichtig uitgebouwd. Marcel Kraaijkamp werd met veel geduld uitgeteld. Ivo van der Gouw hield de partij tegen Jacques Kuiper simpel in evenwicht. Remise was hier het enig juiste resultaat. Pieter Verhoef leek ook op een puntendeling uit te komen. De jongste speler van het vierde bleek echter veel beter thuis in de geheimen van het toreneindspel dan zijn tegenstander, Fred Corpeleijn. Een vrijpion doorbrak het evenwicht en materiaalwinst besliste het duel. Kees Sep bleef juist steken op remise. Een betere stelling tegen Michiel Jansen bleef door ongelijke lopers binnen de remisemarges. Désiré Fassaert speelde ook een gelijkopgaand duel met Tom Molewijk. In het eindspel bleek het krachtsverschil tussen beide spelers. Martin Weijsenfeld had steeds het betere van het spel tegen Lûtsen Dooper. In tijdnood miste de ASV-er de beste mogelijkheden en daardoor verzandde de stelling in remise. ASV 4 boekte zo een belangrijke zege in deze rare competitie. De zesde plaats bleef in handen van ASV 4. Inmiddels zijn Schaakstad Apeldoorn 3 definitief en Denk en Zet uit Hattem vrijwel zeker al gedegradeerd uit de 3e klasse KNSB. Iedere volgende degradant uit de KNSB-competitie betekent een extra degradant uit de promotieklasse. Aangezien De Toren 2, Wageningen 2 en Doetinchem op de maar net veilige achtste plaats staan, moeten we ons nog een poosje zorgen maken om extra degradanten. Dus is het handig om tenminste zesde te worden. Dan gaat het alleen maar fout als alle drie genoemde ploegen nog degraderen.

zondag 9 maart 2014

ASV 4 boekt belangrijke 5-3 zege op De Toren 3


Zonder captain Anne Paul Taal was ASV 4 zeker niet stuurloos. Kort voor de wedstrijd moest ook Kees Sep nog afzeggen, maar het was juist de voor hem invallende Jacques Boonstra die ASV 4 op het spoor van de zege zette. Fred Beumer kon de druk op de damevleugel niet weerstaan en verloor materiaal. Een tegenvaller was de nederlaag van Ivo van der Gouw. Karl Denys won eerst een pion en na nog een fout van Ivo van der Gouw was het pleit beslecht. Pieter Verhoef leek vanuit de opening Jan Willem van Willigen te overlopen. Op miraculeuze wijze bleef de oud-ASV-er echter overeind. Pieter Verhoef raakte zelfs nog een pion achter, maar in het eindspel met ongelijke lopers werd snel de vrede getekend. Op dat moment hadden de ASV-ers op alle borden de betere papieren. Gerben Hendriks had aan het topbord door actief spel een pion gewonnen. Niels Matser bleef in het toreneindspel echter knap overeind. Gonzalo Tangarife won twee pionnen tegen Raimond Vastenhout. Dat voordeel verzilverde de ASV-er in het eindspel. Barth Plomp, invaller voor Xadya van Bruxvoort, zat tegen Rik Roelofs al snel in het eindspel. De kansen leken daarin voor de jonge Torenaar. Routinier Barth Plomp wist echter te profiteren van onzorgvuldig spel, won een stuk  en kreeg winstkansen. Toen Rik Roelofs ook de laatste remisekans miste, was het punt daar. Bent Schleipfenbauer kwam goed uit de opening. Ron Engelen gaf een kwaliteit om met opstormende pionnen tegenkansen te krijgen. Waarschijnlijk had Bent Schleipfenbauer ergens de kwaliteit terug moeten geven voor winstkansen. Nu restte een prima puntendeling. Désiré  Fassaert kreeg in een gesloten stelling ook het betere van het spel tegen Iris Roelofs. Pionwinst bleek echter niet voldoende voor de winst. Al moet gezegd worden dat Bent en Désiré remise aanboden om de belangrijke winst binnen te halen. De 5-3 zege was een mooi resultaat en het geeft even lucht naar de degradatiezone.

zondag 9 februari 2014

ASV 4 maatje te klein voor koploper ZSG

ASV 4 is zaterdag in een goede wedstrijd net onderuit gegaan tegen koploper ZSG. De wedstrijd in Zwolle begon met een flink ongeluk op het bord van Désiré Fassaert. Al vroeg in de opening verwisselde de ASV-er twee zetten. Hierdoor kon Boris de Jonge met een paardoffer meteen beslissend toeslaan. Mat of groot materiaalverlies betekende naeen minuut of twintig 1-0 voor ZSG. ASV 4 beschikt dit seizoen echter over een grote mate van strijdlust. Pieter Verhoef zorgde een paar uur later voor de gelijkmaker. De jongeling wikkelde tegen René in 't Veld af naar een eindspel met een pluspion. Dat voordeel zette Pieter Verhoef haast geroutineerd om in een punt. ASV 4 hield vervolgens een poos gelijke tred met de Zwolse koploper. Gerben Hendriks had makkelijk spel tegen Bart van Gelder, maar liet dat vervlakken. Remise was echter een prima resultaat. Ook Ivo van er Gouw deelde het punt. Daar moest hij tegen Marc Snuverink wel hard voor vechten. Dat gold zeker ook voor Kees Sep. De routinier kwam aan het topbord in de problemen tegen Ferdinand Binnendijk. Met en loperoffer vond Kees Sep echter een ontsnapping naar eeuwig schaak. Bent Schleipfenbauer pleegde een dubieus kwaliteitsoffer tegen Alfred Knap. De compensatie was met twee pionnen onvoldoende. Ergens miste Bent Schleipfenbauer nog een remisekans, waarna de nederlaag niet meer af te wenden was.
Ook Gonzalo Tangarife moest diep gaan voor een puntendeling. Maar die kwam er wel tegen Ronald Keizer. Ruud Verhoef was twee pionnen kwijtgeraakt tegen Andries Mellema en bleef kansloos in het toreneindspel. Al met al een verdienstelijk gespeelde wedstrijd.
Het is geen schande om met 5-3 van deze sterke Zwolse formatie te verliezen.

ASV 4 op de valreep naar gelijkspel tegen Het Kasteel: 4-4

Voor ASV 4 is elk punt meegenomen in de strijd tegen degradatie. Tegenstander Het Kasteel behoorde tot de toppers in de promotieklasse en daarmee was een punt niet heel erg waarschijnlijk. Het treffen begon ook nog eens heel ongelukkig. Xadya van Bruxvoort speelde veel te voorzichtig tegen Dimitri Loutragotis. Ze lokte een aanval uit die ook meteen beslissend was. Paris Loutragotis is het andere Wijchense talent. Routinier Ivo van der Gouw hield deze jongeling met degelijk spel op remise. Tussen deze twee uitslagen door bracht Gerben Hendriks ASV 4 weer naast Het Kasteel. Een kwaliteitsoffer van Willem van Berkel leek ervoor te zorgen dat een Arnhemse toren ingesloten werd. Gerben Hendriks had het echter beter gezien en vond de ontsnappingsroute. Winst was toen snel daar. In de tijdnoodfase gebeurde een tweede ongeluk. Bent Schleipfenbauer wist met goed spel kansen te krijgen tegen Maarten Rossen. Uiteindelijk restte een moeilijke stelling met twee torens voor de dame. De ASV-er was in de veronderstelling dat de eerste tijdcontrole bij zet 35 was. Hij nam dan ook de tijd voor zijn 39e zet en overschreed de tijd. Ook Kees Sep ging onderuit in betere stelling. De nestor van het team gaf pardoes een kwaliteit weg tegen Twan Rutjes. ASV 4 toonde echter aan over veerkracht te beschikken. Désiré Fassaert won een pion tegen oud-ASV-er Henk van Kortenhof. Na een afwikkeling restte een pionneneindspel, dat Désiré Fassaert eenvoudig won. De gelijkmaker kwam van Gonzalo Tangarife. Eerst won hij een kwaliteit tegen Hans Quint. Een vrijpion besliste tenslotte. In de slotpartij bracht invaller Jochem Woestenburg Wesley van Nie nog aan het wankelen. De Wijchenaar bleef echter overeind en zo eindigde die partij in remise en het duel in 4-4.

ASV 4 kansloos tegen kampioenskandidaat Bennekom

ASV 4 heeft tegen Bennekom een kansloze 6½-1½ nederlaag geleden. Daar waar de Arnhemmers vaak een angstgegner waren voor de kampioenskandidaat kon nu geen vuist gemaakt worden. Invaller Ruud Verhoef verloor na kwaliteitsverlies kansloos van Hotze Hofstra. Désiré Fassaert offerde tegen Teunis Bunt een stuk tegen drie pionnen. Dat gaf veel hectiek,maar uiteindelijk tekenden de spelers de vrede. Daarna verloor Pieter Verhoef. Met twee torens voor de dame was opponent Noël Bovens oppermachtig. Ivo van der Gouw was de volgende die sneuvelde. Na pionverlies kreeg de routinier geen kans meer van Benno van der Veen. Ook bij Gerben Hendriks ging het mis. Hij kwam niet onder de druk van Mike van Niel uit en bezweek. Xadya van Bruxvoort onttrok zich aan de malaise. In het eindspel pakte de ASV-speelster na een goede partij een verdiende remise tegen Wim Thieme. Kees Sep verongelukte al in de opening. Ed de Beule won een pion en behield dat voordeel. Tenslotte pakte Gonzalo Tangarife nog een remise tegen Martijn Pauw. Snel vergeten en op naar het duel tegen Het Kasteel op de eerste zaterdag van januari!

ASV 4 dendert over koploper PSV/DoDo heen: 6-2


ASV 4 trof het niet dat het na de ongelukkige nederlaag tegen SMB in de tweede ronde op de sterke koploper PSV/DoDo stuitte. Het werd echter toch een mooie middag. Na 2 uur spelen bood Anne Paul Taal remise aan tegen de sterke Ewoud ’t Jong. De stand was volledig in evenwicht en wit beheerste de cruciale velden. Na een half uur overleg en kijken en afwachten, werd dit aangenomen. Vervolgens sloot Pieter heel knap een paard in van Jasper Valstar, die nog even probeerde tegen te stribbelen, maar Pieter won vervolgens nog een pion en Jasper zag het nutteloze van verder spelen in. Kees Sep speelde tegen Mark Kortrijk na een grote afruil een eindspel van ieder een dame en een paard en zes pionnen. Kees wist met uiterst subtiel spel twee pionnen te winnen en de paarden en dames te ruilen waarna Mark opgaf. Vervolgens bood Ivo van der Gouw in een volledig gelijkstaand eindspel remise aan , wat ook gezien de stand op de klok door Kasper Dokter niet geweigerd mocht worden. Gerben Hendriks had ook al remise aangeboden, maar gezien de stand moest Olger van Dijk doorspelen. Dat pakte verkeerd uit voor de Puttenaar. Gerben kon een toren pennen en vervolgens met een vorkje een stuk winnen. Dit was genoeg voor het punt. Daarmee kwam de stand op 4-1 en was het eerste punt een feit. Maar er kwam nog meer.

Xadya van Bruxvoort had het moeilijk in de opening. Xadya moest twee pionnen geven om in leven te blijven. Zij kwam echter steeds beter in het spel en won geruisloos met een kleine combinatie een pion terug.  Toen zij in tijdnood kwam, was Mark de Graaf zo onverstandig om met de snelschaakkampioene mee te gaan vluggeren, terwijl hij nog ruim een half uur bedenktijd had. Dit liep verkeerd voor hem af en Xadya won koeltjes en stelde daarmee de zege veilig. Direct daarna werd het remise bij Désiré Fassaert, die in een toreneindspel tegen Robin van Ee volledig gelijk stond. Gonzalo Tangarife had in stevige tactische partij twee pionnen gewonnen in een stelling met nog ieder twee stukken en een toren op het bord. De ASV-er probeerde met veel geduld om de moeilijke stelling in winst om te zetten, maar Kevin van Brummelen wist telkens met tussenschaakjes en verdere handige manoeuvres een pion terug te winnen en de stelling te keepen. De 6-2 eindstand is een mooie revanche voor de ongelukkige competitiestart in Nijmegen. Volgende ronde wacht kampioenskandidaat nummer 1: Bennekom.

ASV 4 promotieklassewaardig, maar wel met lege handen


Een sterk verjongd ASV 4 onderging zaterdag in Nijmegen de vuurdoop van deze competitie. Afgelopen seizoen werd de degradatie door het kampioenschap van ASV 5 ongedaan gemaakt. Dit seizoen is ASV 4 vast van plan om op eigen kracht in de promotieklasse te blijven. Het uit de derde klasse gedegradeerde SMB 1 was een mooie tegenstander om onze kracht te toetsen.

Op deze zaterdag waren veel invallers nodig en zo kwam ook ASV 4 niet helemaal ongeschonden aan de start. Désiré Fassaert ging met het derde op pad en waren in Amsterdam belangrijke pionnen voor dat team. Kees Sep kon deze keer niet. Met Ruud Verhoef en Erik Wille aan de start was het team dus nog verder verjongd. Ivo van der Gouw bracht ASV 4 aan de leiding. Opponent Jacques Ottenheijm maakte een fout in de opening en dat leverde de ASV-er een pion op. Na het hergroeperen van de stukken won Ivo van der Gouw een tweede pion, waarna de 0-1 een feit was. Het leek de opmaat voor een mooie middag. Helaas gebeurden er in het derde speeluur een paar ongelukken. Bent Schleipfenbauer leek met een torenoffer hard op weg om groot voordeel te halen. Ruben Hogenhout moest het offer wel uit de weg gaan en hem wachtte een zware middag. Bent vergat echter om vervolgens zijn toren weg te spelen en toen kon deze wel geslagen worden. Een ongeluk, zoals ons dat allemaal weleens overkomt. Ook Xadya van Bruxvoort speelde een prima partij. Met een pionoffer probeerde Christ Verstegen tegenspel te krijgen, maar Xadya wist de goede zetten te vinden en leek de pion voor te blijven. In de tijdnoodfase volgde een stellingsgeluk voor de Nijmegenaar. Ineens zat er een matnetje in en zo bleef ook Xadya van Bruxvoort met lege handen. Gonzalo Tangarife vierde zijn rentree met een gedegen overwinning. Oud-ASV-er Hans van Leeuwen kon zich niet verweren tegen de toenemende druk op de koningsstelling. Het breekpunt in de wedstrijd was de nederlaag van Erik Wille. Onze voorzitter speelde de scherpe opening een tandje te voorzichtig en zo kwam de ook al oud-ASV-er Paul Waenink in het voordeel. Erik Wille dacht nog een oplossing te vinden, maar overzag een aftrekschaak met stukverlies als gevolg. Door deze slordige partij kwam ASV 4 met 3-2 achter en dat was niet meer goed te maken. Ruud Verhoef speelde aan bord 1 een degelijke remise met Jelle van Deemen. Zelden zal een partij zo in evenwicht geweest zijn. Gerben Hendriks vocht een verbeten duel uit met Bram Rijkschroeff. Van alle uitslagen was remise de minst waarschijnlijke, maar die kwam er toch. Gerben Hendriks werd met zijn koning het bord over gejaagd en ging een paar keer net niet mat. Daardoor kwamen de tegenkansen van de ASV-er ook niet uit de verf en moest hij wel in remise berusten. Pieter Verhoef bewaarde de kalmte toen opponent Peter Schut de druk opvoerde. Onze jongste speler wikkelde keurig af naar een eindspel met ongelijke lopers en liet zich daarin de kaas niet meer van het brood eten. Zo bleven we met 4,5-3,5 aan de verkeerde kant van de score.
Jammer, want er heeft beslist meer ingezeten. Voor wie twijfelt of dit team wel sterk genoeg is voor de promotieklasse zijn de twijfels in ieder geval weggenomen. Het spel was uitstekend, maar helaas bleef de beloning uit. ASV 4 gaat nog van zich laten horen; dat is zeker!