zondag 9 februari 2014

ASV 4 promotieklassewaardig, maar wel met lege handen


Een sterk verjongd ASV 4 onderging zaterdag in Nijmegen de vuurdoop van deze competitie. Afgelopen seizoen werd de degradatie door het kampioenschap van ASV 5 ongedaan gemaakt. Dit seizoen is ASV 4 vast van plan om op eigen kracht in de promotieklasse te blijven. Het uit de derde klasse gedegradeerde SMB 1 was een mooie tegenstander om onze kracht te toetsen.

Op deze zaterdag waren veel invallers nodig en zo kwam ook ASV 4 niet helemaal ongeschonden aan de start. Désiré Fassaert ging met het derde op pad en waren in Amsterdam belangrijke pionnen voor dat team. Kees Sep kon deze keer niet. Met Ruud Verhoef en Erik Wille aan de start was het team dus nog verder verjongd. Ivo van der Gouw bracht ASV 4 aan de leiding. Opponent Jacques Ottenheijm maakte een fout in de opening en dat leverde de ASV-er een pion op. Na het hergroeperen van de stukken won Ivo van der Gouw een tweede pion, waarna de 0-1 een feit was. Het leek de opmaat voor een mooie middag. Helaas gebeurden er in het derde speeluur een paar ongelukken. Bent Schleipfenbauer leek met een torenoffer hard op weg om groot voordeel te halen. Ruben Hogenhout moest het offer wel uit de weg gaan en hem wachtte een zware middag. Bent vergat echter om vervolgens zijn toren weg te spelen en toen kon deze wel geslagen worden. Een ongeluk, zoals ons dat allemaal weleens overkomt. Ook Xadya van Bruxvoort speelde een prima partij. Met een pionoffer probeerde Christ Verstegen tegenspel te krijgen, maar Xadya wist de goede zetten te vinden en leek de pion voor te blijven. In de tijdnoodfase volgde een stellingsgeluk voor de Nijmegenaar. Ineens zat er een matnetje in en zo bleef ook Xadya van Bruxvoort met lege handen. Gonzalo Tangarife vierde zijn rentree met een gedegen overwinning. Oud-ASV-er Hans van Leeuwen kon zich niet verweren tegen de toenemende druk op de koningsstelling. Het breekpunt in de wedstrijd was de nederlaag van Erik Wille. Onze voorzitter speelde de scherpe opening een tandje te voorzichtig en zo kwam de ook al oud-ASV-er Paul Waenink in het voordeel. Erik Wille dacht nog een oplossing te vinden, maar overzag een aftrekschaak met stukverlies als gevolg. Door deze slordige partij kwam ASV 4 met 3-2 achter en dat was niet meer goed te maken. Ruud Verhoef speelde aan bord 1 een degelijke remise met Jelle van Deemen. Zelden zal een partij zo in evenwicht geweest zijn. Gerben Hendriks vocht een verbeten duel uit met Bram Rijkschroeff. Van alle uitslagen was remise de minst waarschijnlijke, maar die kwam er toch. Gerben Hendriks werd met zijn koning het bord over gejaagd en ging een paar keer net niet mat. Daardoor kwamen de tegenkansen van de ASV-er ook niet uit de verf en moest hij wel in remise berusten. Pieter Verhoef bewaarde de kalmte toen opponent Peter Schut de druk opvoerde. Onze jongste speler wikkelde keurig af naar een eindspel met ongelijke lopers en liet zich daarin de kaas niet meer van het brood eten. Zo bleven we met 4,5-3,5 aan de verkeerde kant van de score.
Jammer, want er heeft beslist meer ingezeten. Voor wie twijfelt of dit team wel sterk genoeg is voor de promotieklasse zijn de twijfels in ieder geval weggenomen. Het spel was uitstekend, maar helaas bleef de beloning uit. ASV 4 gaat nog van zich laten horen; dat is zeker!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten