zondag 9 februari 2014

ASV 4 maatje te klein voor koploper ZSG

ASV 4 is zaterdag in een goede wedstrijd net onderuit gegaan tegen koploper ZSG. De wedstrijd in Zwolle begon met een flink ongeluk op het bord van Désiré Fassaert. Al vroeg in de opening verwisselde de ASV-er twee zetten. Hierdoor kon Boris de Jonge met een paardoffer meteen beslissend toeslaan. Mat of groot materiaalverlies betekende naeen minuut of twintig 1-0 voor ZSG. ASV 4 beschikt dit seizoen echter over een grote mate van strijdlust. Pieter Verhoef zorgde een paar uur later voor de gelijkmaker. De jongeling wikkelde tegen René in 't Veld af naar een eindspel met een pluspion. Dat voordeel zette Pieter Verhoef haast geroutineerd om in een punt. ASV 4 hield vervolgens een poos gelijke tred met de Zwolse koploper. Gerben Hendriks had makkelijk spel tegen Bart van Gelder, maar liet dat vervlakken. Remise was echter een prima resultaat. Ook Ivo van er Gouw deelde het punt. Daar moest hij tegen Marc Snuverink wel hard voor vechten. Dat gold zeker ook voor Kees Sep. De routinier kwam aan het topbord in de problemen tegen Ferdinand Binnendijk. Met en loperoffer vond Kees Sep echter een ontsnapping naar eeuwig schaak. Bent Schleipfenbauer pleegde een dubieus kwaliteitsoffer tegen Alfred Knap. De compensatie was met twee pionnen onvoldoende. Ergens miste Bent Schleipfenbauer nog een remisekans, waarna de nederlaag niet meer af te wenden was.
Ook Gonzalo Tangarife moest diep gaan voor een puntendeling. Maar die kwam er wel tegen Ronald Keizer. Ruud Verhoef was twee pionnen kwijtgeraakt tegen Andries Mellema en bleef kansloos in het toreneindspel. Al met al een verdienstelijk gespeelde wedstrijd.
Het is geen schande om met 5-3 van deze sterke Zwolse formatie te verliezen.

ASV 4 op de valreep naar gelijkspel tegen Het Kasteel: 4-4

Voor ASV 4 is elk punt meegenomen in de strijd tegen degradatie. Tegenstander Het Kasteel behoorde tot de toppers in de promotieklasse en daarmee was een punt niet heel erg waarschijnlijk. Het treffen begon ook nog eens heel ongelukkig. Xadya van Bruxvoort speelde veel te voorzichtig tegen Dimitri Loutragotis. Ze lokte een aanval uit die ook meteen beslissend was. Paris Loutragotis is het andere Wijchense talent. Routinier Ivo van der Gouw hield deze jongeling met degelijk spel op remise. Tussen deze twee uitslagen door bracht Gerben Hendriks ASV 4 weer naast Het Kasteel. Een kwaliteitsoffer van Willem van Berkel leek ervoor te zorgen dat een Arnhemse toren ingesloten werd. Gerben Hendriks had het echter beter gezien en vond de ontsnappingsroute. Winst was toen snel daar. In de tijdnoodfase gebeurde een tweede ongeluk. Bent Schleipfenbauer wist met goed spel kansen te krijgen tegen Maarten Rossen. Uiteindelijk restte een moeilijke stelling met twee torens voor de dame. De ASV-er was in de veronderstelling dat de eerste tijdcontrole bij zet 35 was. Hij nam dan ook de tijd voor zijn 39e zet en overschreed de tijd. Ook Kees Sep ging onderuit in betere stelling. De nestor van het team gaf pardoes een kwaliteit weg tegen Twan Rutjes. ASV 4 toonde echter aan over veerkracht te beschikken. Désiré Fassaert won een pion tegen oud-ASV-er Henk van Kortenhof. Na een afwikkeling restte een pionneneindspel, dat Désiré Fassaert eenvoudig won. De gelijkmaker kwam van Gonzalo Tangarife. Eerst won hij een kwaliteit tegen Hans Quint. Een vrijpion besliste tenslotte. In de slotpartij bracht invaller Jochem Woestenburg Wesley van Nie nog aan het wankelen. De Wijchenaar bleef echter overeind en zo eindigde die partij in remise en het duel in 4-4.

ASV 4 kansloos tegen kampioenskandidaat Bennekom

ASV 4 heeft tegen Bennekom een kansloze 6½-1½ nederlaag geleden. Daar waar de Arnhemmers vaak een angstgegner waren voor de kampioenskandidaat kon nu geen vuist gemaakt worden. Invaller Ruud Verhoef verloor na kwaliteitsverlies kansloos van Hotze Hofstra. Désiré Fassaert offerde tegen Teunis Bunt een stuk tegen drie pionnen. Dat gaf veel hectiek,maar uiteindelijk tekenden de spelers de vrede. Daarna verloor Pieter Verhoef. Met twee torens voor de dame was opponent Noël Bovens oppermachtig. Ivo van der Gouw was de volgende die sneuvelde. Na pionverlies kreeg de routinier geen kans meer van Benno van der Veen. Ook bij Gerben Hendriks ging het mis. Hij kwam niet onder de druk van Mike van Niel uit en bezweek. Xadya van Bruxvoort onttrok zich aan de malaise. In het eindspel pakte de ASV-speelster na een goede partij een verdiende remise tegen Wim Thieme. Kees Sep verongelukte al in de opening. Ed de Beule won een pion en behield dat voordeel. Tenslotte pakte Gonzalo Tangarife nog een remise tegen Martijn Pauw. Snel vergeten en op naar het duel tegen Het Kasteel op de eerste zaterdag van januari!

ASV 4 dendert over koploper PSV/DoDo heen: 6-2


ASV 4 trof het niet dat het na de ongelukkige nederlaag tegen SMB in de tweede ronde op de sterke koploper PSV/DoDo stuitte. Het werd echter toch een mooie middag. Na 2 uur spelen bood Anne Paul Taal remise aan tegen de sterke Ewoud ’t Jong. De stand was volledig in evenwicht en wit beheerste de cruciale velden. Na een half uur overleg en kijken en afwachten, werd dit aangenomen. Vervolgens sloot Pieter heel knap een paard in van Jasper Valstar, die nog even probeerde tegen te stribbelen, maar Pieter won vervolgens nog een pion en Jasper zag het nutteloze van verder spelen in. Kees Sep speelde tegen Mark Kortrijk na een grote afruil een eindspel van ieder een dame en een paard en zes pionnen. Kees wist met uiterst subtiel spel twee pionnen te winnen en de paarden en dames te ruilen waarna Mark opgaf. Vervolgens bood Ivo van der Gouw in een volledig gelijkstaand eindspel remise aan , wat ook gezien de stand op de klok door Kasper Dokter niet geweigerd mocht worden. Gerben Hendriks had ook al remise aangeboden, maar gezien de stand moest Olger van Dijk doorspelen. Dat pakte verkeerd uit voor de Puttenaar. Gerben kon een toren pennen en vervolgens met een vorkje een stuk winnen. Dit was genoeg voor het punt. Daarmee kwam de stand op 4-1 en was het eerste punt een feit. Maar er kwam nog meer.

Xadya van Bruxvoort had het moeilijk in de opening. Xadya moest twee pionnen geven om in leven te blijven. Zij kwam echter steeds beter in het spel en won geruisloos met een kleine combinatie een pion terug.  Toen zij in tijdnood kwam, was Mark de Graaf zo onverstandig om met de snelschaakkampioene mee te gaan vluggeren, terwijl hij nog ruim een half uur bedenktijd had. Dit liep verkeerd voor hem af en Xadya won koeltjes en stelde daarmee de zege veilig. Direct daarna werd het remise bij Désiré Fassaert, die in een toreneindspel tegen Robin van Ee volledig gelijk stond. Gonzalo Tangarife had in stevige tactische partij twee pionnen gewonnen in een stelling met nog ieder twee stukken en een toren op het bord. De ASV-er probeerde met veel geduld om de moeilijke stelling in winst om te zetten, maar Kevin van Brummelen wist telkens met tussenschaakjes en verdere handige manoeuvres een pion terug te winnen en de stelling te keepen. De 6-2 eindstand is een mooie revanche voor de ongelukkige competitiestart in Nijmegen. Volgende ronde wacht kampioenskandidaat nummer 1: Bennekom.

ASV 4 promotieklassewaardig, maar wel met lege handen


Een sterk verjongd ASV 4 onderging zaterdag in Nijmegen de vuurdoop van deze competitie. Afgelopen seizoen werd de degradatie door het kampioenschap van ASV 5 ongedaan gemaakt. Dit seizoen is ASV 4 vast van plan om op eigen kracht in de promotieklasse te blijven. Het uit de derde klasse gedegradeerde SMB 1 was een mooie tegenstander om onze kracht te toetsen.

Op deze zaterdag waren veel invallers nodig en zo kwam ook ASV 4 niet helemaal ongeschonden aan de start. Désiré Fassaert ging met het derde op pad en waren in Amsterdam belangrijke pionnen voor dat team. Kees Sep kon deze keer niet. Met Ruud Verhoef en Erik Wille aan de start was het team dus nog verder verjongd. Ivo van der Gouw bracht ASV 4 aan de leiding. Opponent Jacques Ottenheijm maakte een fout in de opening en dat leverde de ASV-er een pion op. Na het hergroeperen van de stukken won Ivo van der Gouw een tweede pion, waarna de 0-1 een feit was. Het leek de opmaat voor een mooie middag. Helaas gebeurden er in het derde speeluur een paar ongelukken. Bent Schleipfenbauer leek met een torenoffer hard op weg om groot voordeel te halen. Ruben Hogenhout moest het offer wel uit de weg gaan en hem wachtte een zware middag. Bent vergat echter om vervolgens zijn toren weg te spelen en toen kon deze wel geslagen worden. Een ongeluk, zoals ons dat allemaal weleens overkomt. Ook Xadya van Bruxvoort speelde een prima partij. Met een pionoffer probeerde Christ Verstegen tegenspel te krijgen, maar Xadya wist de goede zetten te vinden en leek de pion voor te blijven. In de tijdnoodfase volgde een stellingsgeluk voor de Nijmegenaar. Ineens zat er een matnetje in en zo bleef ook Xadya van Bruxvoort met lege handen. Gonzalo Tangarife vierde zijn rentree met een gedegen overwinning. Oud-ASV-er Hans van Leeuwen kon zich niet verweren tegen de toenemende druk op de koningsstelling. Het breekpunt in de wedstrijd was de nederlaag van Erik Wille. Onze voorzitter speelde de scherpe opening een tandje te voorzichtig en zo kwam de ook al oud-ASV-er Paul Waenink in het voordeel. Erik Wille dacht nog een oplossing te vinden, maar overzag een aftrekschaak met stukverlies als gevolg. Door deze slordige partij kwam ASV 4 met 3-2 achter en dat was niet meer goed te maken. Ruud Verhoef speelde aan bord 1 een degelijke remise met Jelle van Deemen. Zelden zal een partij zo in evenwicht geweest zijn. Gerben Hendriks vocht een verbeten duel uit met Bram Rijkschroeff. Van alle uitslagen was remise de minst waarschijnlijke, maar die kwam er toch. Gerben Hendriks werd met zijn koning het bord over gejaagd en ging een paar keer net niet mat. Daardoor kwamen de tegenkansen van de ASV-er ook niet uit de verf en moest hij wel in remise berusten. Pieter Verhoef bewaarde de kalmte toen opponent Peter Schut de druk opvoerde. Onze jongste speler wikkelde keurig af naar een eindspel met ongelijke lopers en liet zich daarin de kaas niet meer van het brood eten. Zo bleven we met 4,5-3,5 aan de verkeerde kant van de score.
Jammer, want er heeft beslist meer ingezeten. Voor wie twijfelt of dit team wel sterk genoeg is voor de promotieklasse zijn de twijfels in ieder geval weggenomen. Het spel was uitstekend, maar helaas bleef de beloning uit. ASV 4 gaat nog van zich laten horen; dat is zeker!