zondag 13 december 2015

ASV 4 – SMB 1 3 ½ - 4 ½

 
Een dure nederlaag voor ASV.
We gingen voortvarend van start door winst van Mick. In een partij met tegengestelde rokades gaf Mick een kwaliteit voor twee pionnen, waarvan een gevorderde op h6. Door complicaties offerde Mick zijn dame voor loper en toren. In het eindspel kreeg hij door de actieve opstelling van dubbele toren en loper matdreigingen, deze waren niet te pareren (1-0).

Gerben kwam lekker uit de opening, zijn tegenstander wist niet goed welke kant hij met zijn stukken op moest, zodoende kwam hij steeds beter te staan. In het middenspel kreeg Gerben een mooie open f-lijn, daarnaast opende  de SMB-er met zwart de stelling waardoor een sterke aanval ontstond voor wit. De lopers van ongelijke kleur waren hierbij gunstig voor de aanvaller. De koningsstelling werd vakkundig gesloopt (2-0).
Ruud speelde een zijvariant van het Russisch, de opzet slaagde niet en in het verre middenspel ging het mis, al met al had het meer weg van Russisch roulette (2-1).

Désiré kwam met zwart gelijk uit de opening en bood remise aan, dit werd gezien de stand afgeslagen. Wit koos een mindere voortzetting en zwart kreeg een klein voordeel, hetgeen geleidelijk  werd uitgebouwd naar pionwinst. In een lastig eindspel kon Désiré zetherhaling niet vermijden (2 ½ - 1 ½ ).
Barth zocht met zwart na een rustige opening de complicaties op.  Zelf vertrouwde hij zijn stelling niet zo, maar na ruil van de torens was het weer in orde. Met een pionoffer ging de koningsvleugel op slot, en vervolgens kon Barth met zijn Paard manoeuvreren tegen een slechte loper. Er was echter geen doorkomen aan (3 – 2).

Na verwikkelingen in het middenspel kwam Ivo onder druk, echter blijf hij in lichte tijdnood nauwkeurig spelen en kon afwikkelen naar een remise dame-pion eindspel. (3 ½ - 2 ½ )
Bert had een lange taaie partij, waarin hij een eindspel met twee pionnen +L tegen één pion + P probeerde te keepen. Hij zocht koortsachtig naar remisewendingen, maar in alle varianten kwam hij steeds een tempo te kort, het kwartje viel helaas net de verkeerde kant op (3 ½ - 3 ½ ).

Cees speelde als laatste en had lang een gelijke stelling. In het eindspel kon zijn tegenstander een paard in de stelling krijgen met als gevolg dat twee paarden van Cees gebonden waren aan de a- en c-pion. Vervolgens opende zwart de stelling, waarna de zwarte loper mee ging doen, door een listig schaakje met stukwinst was het pleit beslecht ( 3 ½ - 4 ½ ). Bittere pil, we zullen in januari met goede voornemens de draad weer oppakken.

Ruud
 

zondag 8 november 2015

PSV Dodo 1 - ASV 4 4 ½ - 3 ½


Een nipte nederlaag tegen een van de sterkere teams uit de promotieklasse: ASV 4 gaat met lege handen naar huis, maar heeft vertrouwen voor de komende twee matches tegen gelijkwaardige teams.

Na de gastvrije ontvangst in Putten namen we plaats achter de borden, hetgeen resulteerde in een pikstart voor ASV 4. Gerben wist in een gelijkwaardig middenspel complicaties te creëren door een slim pionoffer op a5, de complicaties die daarna ontstonden waren niet gering, zijn tegenstander kon kiezen tussen mat of kwaliteitsverlies, het werd mat (0-1)?!

Vervolgens behaalde Anne Paul, te elfder uren opgeroepen, een keurige remise tegen de ratingsterkste ’t Jong. Anne Paul verkreeg met wit vanuit de opening een licht initiatief, waarbij de opstelling van zijn stukken actiever was. Daar stond tegenover dat hij met een isolani speelde, hetgeen een structuurnadeel in het eindspel zou kunnen betekenen. Na enig wikken en wegen werd door onze routinier een goed getimed remiseaanbod gedaan, hetgeen werd geaccepteerd ( ½ - 1 ½ ). Vervolgens was Mick in een complex middenspel terecht gekomen met tactische dreigingen. Mick verloor een stuk, doordat een verdediger (Paard) werd weggejaagd. In zijn berekeningen dacht Mick het stuk terug te kunnen winnen door een aanval met schaak op de onderste rij. Het klopte echter net niet (1 ½ - 1 ½ ). Bij de analyse bleek dat Mick veel gezien had, zijn opponent was hiervan onder de indruk, de punten komen nog wel!

Cees Sep speelde op bord 2 een degelijke partij, met zwart wist hij wits openingsvoordeel snel te neutraliseren, in een gelijke stand werd remise overeengekomen (2 – 2).

Bert speelde met wit een complexe partij, hij leek openingsvoordeel te verkrijgen met een groot tijdvoordeel, echter wist zwart ruil af te dwingen van Berts witveldige fianchetto-loper en plots moest Bert werken voor de remise. Door veel tijd te investeren werden positionele dreigingen ontzenuwd en met licht nadeel bereikte Bert de remisehaven (2 ½ - 2 ½ ).

Ruud speelde met wit tegen R. Flohr een siciliaan, waarin zwart door slim te manoeuvreren al vroeg in het middenspel wits kansen op de koningsvleugel elimineerde, terwijl zwart zelf kon kiezen tussen een initiatief op de damevleugel of in het centrum. Om de stelling open te breken werd door zwart een intuïtief kwaliteitsoffer gedaan, dit pakte goed uit. Nadat de kwaliteit was teruggegeven resteerde een eindspel met T+P met vijf tegen drie pionnen, Ruud werd er te soepel vanaf geschoven (3 ½ - 2 ½ ).

Désiré leverde met zwart tegen Valstar wellicht het meest interessante gevecht, zowel tegen de tijd als de dynamische stelling met ongelijke materiaalverhouding met een min of meer gelijke stelling. Wit had een paard geofferd op f7, maar kreeg een groot initiatief door een zeer actieve dame en gaten in de zwarte stelling. Désiré kon de stelling bij elkaar houden en stilletjes hoopten we op een afwikkeling, waarna hij zijn vermeende eindspelkunsten zou kunnen vertonen met de lichte stukken. Echter was zet 40 nog te ver uit zicht en de klok stond steeds onder de drie minuten, een dynamische remise aldus (4 – 3).

Ivo speelde een degelijke partij en verkreeg door secuur spel een remiseachtig eindspel met L+T+T en beide nog 7 pionnen. De loper van Ivo was iets sterker, echter zou wit een meerderheid op de damevleugel kunnen creëren, wanneer Ivo de stelling open zou breken. Met lede ogen was hij genoodzaakt om, een degelijke en keurige, remise te accepteren. Bij de analyse bleek dat Ivo het juist had ingeschat.

De warmste novemberdag ooit werd weliswaar geen warm bad voor ASV 4, en een nipte nederlaag is ook een nederlaag etc., echter zien we goede aanknopingspunten voor de komende matches, 12 december is het eerste moment van de waarheid.

Ruud

zondag 11 oktober 2015

Belangrijk matchpunt voor ASV 4



ASV 4 – Voorst 1       4 – 4

Een gelijk spel tussen twee teams waarvan de gemiddelde rating slechts vijf punten verschilt, het lijkt logisch en regelmatig. Wie de wedstrijd echter heeft gevolgd zal moeten constateren dat ASV 4 ontsnapt is aan een nederlaag. Door vechtlust in het laatste uur wisten wij echter een belangrijk matchpunt veilig te stellen.
Ivo heeft na zijn eerste partij van twee weken geleden weer enige routine opgebouwd en dat was te merken.  Vanuit de opening kreeg hij al snel druk op de zwarte koningsstelling, die de nodige gaten vertoonde. Toen zwart zijn dame al te frivool als verdediger inzette was dame-insluiting het gevolg. ASV op voorsprong!
Mick speelde op bord vier met wit tegen de geroutineerde Michiel Jansen een partij met tegengestelde rokades, waar Jansen sneller en scherper was. Zwart moest nog wel even opletten dat zijn dame niet zou worden ingesloten, aangezien deze voorop ging in de strijd. De aanval sloeg door en de stand was weer gelijk.
Hans Rigter was te elfder ure als invaller opgeroepen en hij leek zich goed te weren in een scherpe partij tegen Tulfer. Naar verloop van de partij ontstonden er steeds meer dreigingen tegen de ASV-er, deze waren niet meer te pareren (1-2).
Cees speelde tegen de sterke Rudy Bloemhard, in de opening leek Cees wat meer ruimte te krijgen, echter werd dat niet omgezet in een initiatief. Ik heb verder niet veel meegekregen van de partij, maar het leek een vrij geruisloze nederlaag (1-3).

Bert speelde een degelijke en complexe partij tegen Dooper, waarbij een interessant eindspel ontstond van P+L(Bert) tegen het loperpaar en beiden vijf pionnen. Het was een partij van nuances, waar over en weer remise werd aangeboden. Door het gesloten karakter van de stelling kon Bert goed stand houden, ben benieuwd of uit de analyse nog winstmogelijkheden  voor één van beiden zijn gebleken (1 ½ - 3 ½ ).
Barth speelde met zwart op bord 1 (invaller voor Gerben) een degelijke en spannende partij, waar in redelijk gelijke stand door wit een remiseaanbod werd afgeslagen. Vervolgens ontstond na afwikkeling een eindspel met L + vijf pionnen tegen zes pionnen met zeer actieve koning voor wit. De meningen van de omstanders waren verdeeld, ik dacht zelf dat Barth een zware pijp aan het roken was, waarin hij knap wist stand te houden en het resulterende dame-pioneindspel remise hield (2-4).
Ruud had bijna de gehele partij een licht initiatief, wat hij in de eerste tijdnoodfase probeerde te verzilveren. Hierbij ontstonden complicaties, waardoor hij moest afwikkelen naar een toreneindspel met beiden zes pionnen. Op zet 40 beging zwart een onnauwkeurigheid die niet fataal was, maar wel  kansen bood op complicaties, dit werd gezien de stand met beide handen aangegrepen. Uiteindelijk kon torenruil worden geforceerd met een kansrijk pioneindspel (er zou bij goed spel weer een damepioneindspel ontstaan). Echter gaf zwart enige tempi weg en was het snel uit (3-4).

Désiré heeft goede vorm, dat bleek ook vandaag. Met zwart weet hij vrij snel gelijk spel te krijgen, waarna hij rustig zijn stelling weet te verbeteren. Vandaag was het een pionnetje voordeel in het middenspel. Echter waren de complicaties in de eindfase met wederzijdse tijdnood de ware reden voor de winst, deze was Désiré namelijk beter de baas (4-4). 
Het matchpunt werd aanvaard als een godsgeschenk. 

Ruud

zondag 26 april 2015

Het seizoen duurt voor ASV 4 één ronde te lang

ASV 4 heeft het seizoen op een keurige derde plaats afgesloten. Dat is de mooie intro van een pijnlijk verhaal. Ons promotieklasseteam had uit de eerst acht ronden knap 11 punten gehaald. UVS 2 was al kampioen en dan is het niet zo gek om die als tegenstander te hebben in de slotronde. Het heilige moeten zou eraf zijn bij de Nijmegenaren en dat kon ASV 4 wel eens kansen bieden op een redelijk resultaat.

Aan het eind van de gezellige schaakmiddag bij SMB was duidelijk dat UVS 2 terecht kampioen is geworden. ASV 4 kreeg een ongenadig pak slaag. De 8-0 nederlaag was pijnlijk, maar er viel maar weinig op af te dingen. Gerben Hendriks trok tegen Lars Kurstjens onvervaard ten aanval. Hij offerde een stuk, maar tot zijn schrik had Kustjens een tussenschaakje en toen kwam er geen aanval. Met een stuk minder was het een ongelijke strijd. Ook Eric Langedijk offerde een stuk voor aanval. Dennis Arts verdedigde nauwkeurig en won eigenlijk nog vrij eenvoudig. Jacques Boonstra kreeg na een gambiet van Ruud van der Plassche een enorme aanval over zich heen. De juiste verdediging werd niet gevonden en zo was de scoringsmachine van UVS 2 op gang. Barth Plomp had lange tijd goed  spel. Bij de overgang naar het eindspel constateerde onze captain echter tot zijn schrik dat er geen enkel goed eindspel te bereiken was. Het toreneindspel ging dan ook verloren. Ook Ruud Verhoef sneuvelde pas in het eindspel. Jan Pijkeren was in het paardeindspel handiger. Désiré Fassaert werd op een fraaie wijze geslachtofferd in het eindspel. De pionnen stonden vast en de tegenstander kon vervolgens met een ingenieuze paardmanoeuvre via a8 de achterste pion slaan. Terugslaan zou betekenen dat een vrijpion van Rob Bisschops door zou lopen. Niet slaan was ook geen oplossing. Bert Duijker ging met een dubbelpion het eindspel in. Daarvan ging er één verloren en toen voerde Arie van den Hurk het eindspel met vaste hand naar winst. Xadya van Bruxvoort streed als laatste. In een eindspel met ongelijke lopers had de invalster een slechte loper. De aanval die was vervolgens niet te stoppen. Jammer van deze enorme nederlaag, maar desondanks kan het vierde terugzien op een uitstekend seizoen met een verdiende derde plaats als beloning.

ASV 4 klopt ook SMB 1: 3,5-4,5

ASV 4 houdt de race om een hoge klassering goed vol. Zaterdag werd in Nijmegen van SMB 1 gewonnen. Kees Sep bracht in een degelijke partij de eerste remise op het scorebord. Jelle van Deemen was de tegenstander. Eric Langedijk en oud-ASV-er Hans van Leeuwen kozen voor een opening met tegengestelde rokades. Voordat er enig spektakel kwam, werd de vrede echter al gesloten. Ruud Verhoef kwam tegen Bram Rijkschroeff al snel in de problemen. De druk werd opgevoerd en in de aanval ging Ruud Verhoef eraf. Ivo van der Gouw gaf tegen Huub Jansen zijn dame voor drie lichte stukken. In het vervolg was de SMB-voorzitter echter handiger en zo keek ASV 4 tegen een 3-1 achterstand aan. Barth Plomp stuitte op de tweede ex-ASV-er. Paul Waenink probeerde op de damevleugel voordeel te krijgen. Barth Plomp nam die aanval echter slim over en in de counter haalde de captain van ASV 4 het punt binnen. Gerben Hendriks speelde een ingewikkeld duel. Na kwaliteitswinst moest de ASV-er alle zeilen bijzetten om een aanval te stoppen. Pas in het eindspel kon Gerben Hendriks het materiaalvoordeel te gelde maken. Bert Duijker leek tegen Peter Schut in het eindspel kansen te krijgen. Door een onnauwkeurigheid verzandde het eindspel echter in remise. Désiré Fassaert nam veel risico in de opening en er was serieus verliesgevaar. Op miraculeuze wijze bereikte Désiré Fassaert echter een beter eindspel. Dat werd geroutineerd naar winst gespeeld. Zo kwam er op de valreep nog een 3,5-4,5 zege.

ASV 4 verplettert Het Kasteel met 7,5-0,5

ASV 4 heeft zich overtuigend hersteld van het nipte verlies in Voorst. Het Kasteel kreeg een ontketend vierde team tegenover zich. Ruud Verhoef opende de score. Hij offerde een stuk tegen Bas Koster. De aanval die volgde bracht een snelle winst. Gerben Hendriks stak ook al een stuk in een gevaarlijke aanval. Het stuk kwam met rente terug en met een enorme pionnenmeerderheid werd Dimitrios Loutragotis tot overgave gedwongen. Bert Duijker profiteerde tegen Paris Loutragotis van een verkeerde afwikkeling. Kwaliteitswinst bracht de partijwinst. Désiré Fasssaert zorgde voor de 4-0. Aanvankelijk werd de ASV-er door Twan Rutjes met een pionoffer vastgezet. Na een onnauwkeurigheid van de Wijchenaar kwam Désiré Fassaert los en won hij mede door een blunder snel. Kees Sep trof in Hans Quint de enige speler van Het Kasteel die geen fouten wilde maken. Een degelijke remise was het gevolg. De winst was binnen, maar ASV 4 verslapte niet. Ivo van der Gouw bekroonde een licht overwicht met een fraai paardoffer. Sjaak Laurant sneuvelde in de complicaties. Barth Plomp stond tegen Jorik Quint lang gedrongen. Na een ruil kwam de captain van ASV 4 los en na een blunder streek hij ook nog eens een kwaliteit op. Invaller Jacques Boonstra zorgde voor het slotstuk. Na een kwaliteitsoffer ging Maarten Rossen in de fout. Daardoor kreeg Jacques Boonstra twee lopers voor de toren. Dat won vrij eenvoudig.

ASV 4 verliest aansluiting in titelrace

UVS 2 gaat kampioen worden. Dat is de belangrijkste conclusie na de nederlaag van ASV 4 bij Voorst. Uiteindelijk werd het 4,5-3,5 voor Voorst. Zo is de eerste nederlaag een feit. ASV 4 begon nog goed. Na een snelle remise van Gonzalo Tangarife tegen Sven Pronk bracht Désiré Fassaert ASV 4 op voorsprong. Henri Jansen had geen weerwoord op het sterke spel van de ASV-er. ASV 4 genoot maar kort van de voorsprong. Ruud Verhoef kreeg een aanval voorgeschoteld door Lûtsen Dooper. Hier had Ruud Verhoef onvoldoende verweer tegen. Ook bij Bert Duijker ging het mis. Aanvankelijk bleef de schade beperkt tot pionverlies. Tom Molewijk gaf hem echter geen kans op compensatie en in het eindspel sneuvelde ook Bert Duijker. Hierna pakte Kees Sep een degelijke remise. Gerben Hendriks zorgde voor een curieuze gelijkmaker. Het was juist zijn tegenstander Rudy Bloemhard die de stelling forceerde terwijl dat niet nodig was. In het pionneneindspel haalde Gerben Hendriks vervolgens de winst binnen. Vervolgens werd het nog heel spannend. Barth Plomp had tegen Michiel Jansen steeds een klein voordeel. De captain van het vierde kwam er echter niet door. Ivo van der Gouw had ook lange tijd het betere van het spel, maar richting eindspel trok oud-ASV-er Paul Tulfer dat weer recht. In het eindspel was Tulfer handiger.

zondag 8 maart 2015

ASV 4 deelt ook met Denk en Zet/O&O de punten

ASV 4 speelde zaterdag voor de derde keer gelijk in dit seizoen. Het combinatieteam van Denk en Zet en O&O werd in een zware strijd op 4-4 gehouden. ASV 4 kwam al snel op achterstand, omdat Barth Pomp zijn dame liet insluiten tegen Johan Redeker. Stukverlies kostte de partij. Paul Schoenmakers trok met een fraaie combinatie de stand weer gelijk. Twee sterke paarden zorgden voor kwaliteitswinst tegen Wilke Kronemeijer. Hierna volgde een puntendeling van de tweede invaller Xadya van Bruxvoort. Het evenwicht was tegen Seine Hakkers nooit verbroken. De derde, maar vaste, invaller was Bert Duijker. Hij deed wat hij kon, maar er was geen doorkomen aan tegen Berd Ekkelboom. Ook de vierde invaller deelde het punt. Coen Mekers vocht tegen Ton van Zaalen tot in het eindspel met ongelijke lopers. Remise was toen onontkoombaar. Gerben Hendriks verzuimde vervolgens ASV 4 op voorsprong te brengen. De ASV-er miste een mooie kans om een kwaliteit te winnen tegen William Cornelissen. Zijn tactische remiseaanbod werd vervolgens geaccepteerd. Dat bood Cees Sep de gelegenheid ASV 4 alsnog aan de leiding te brengen. Muharem Mujkanovic ruilde in betere positie alles af, waarna ineens een verloren pionneneindspel restte. Cees Sep aanvaardde dat geschenk dankbaar. Ruud Verhoef had een zware middag. Even leken er kansen te komen toen Jarno Visscher mat in twee miste. Ruud Verhoef vond in het eindspel echter geen remisekansen.