zondag 13 december 2015

ASV 4 – SMB 1 3 ½ - 4 ½

 
Een dure nederlaag voor ASV.
We gingen voortvarend van start door winst van Mick. In een partij met tegengestelde rokades gaf Mick een kwaliteit voor twee pionnen, waarvan een gevorderde op h6. Door complicaties offerde Mick zijn dame voor loper en toren. In het eindspel kreeg hij door de actieve opstelling van dubbele toren en loper matdreigingen, deze waren niet te pareren (1-0).

Gerben kwam lekker uit de opening, zijn tegenstander wist niet goed welke kant hij met zijn stukken op moest, zodoende kwam hij steeds beter te staan. In het middenspel kreeg Gerben een mooie open f-lijn, daarnaast opende  de SMB-er met zwart de stelling waardoor een sterke aanval ontstond voor wit. De lopers van ongelijke kleur waren hierbij gunstig voor de aanvaller. De koningsstelling werd vakkundig gesloopt (2-0).
Ruud speelde een zijvariant van het Russisch, de opzet slaagde niet en in het verre middenspel ging het mis, al met al had het meer weg van Russisch roulette (2-1).

Désiré kwam met zwart gelijk uit de opening en bood remise aan, dit werd gezien de stand afgeslagen. Wit koos een mindere voortzetting en zwart kreeg een klein voordeel, hetgeen geleidelijk  werd uitgebouwd naar pionwinst. In een lastig eindspel kon Désiré zetherhaling niet vermijden (2 ½ - 1 ½ ).
Barth zocht met zwart na een rustige opening de complicaties op.  Zelf vertrouwde hij zijn stelling niet zo, maar na ruil van de torens was het weer in orde. Met een pionoffer ging de koningsvleugel op slot, en vervolgens kon Barth met zijn Paard manoeuvreren tegen een slechte loper. Er was echter geen doorkomen aan (3 – 2).

Na verwikkelingen in het middenspel kwam Ivo onder druk, echter blijf hij in lichte tijdnood nauwkeurig spelen en kon afwikkelen naar een remise dame-pion eindspel. (3 ½ - 2 ½ )
Bert had een lange taaie partij, waarin hij een eindspel met twee pionnen +L tegen één pion + P probeerde te keepen. Hij zocht koortsachtig naar remisewendingen, maar in alle varianten kwam hij steeds een tempo te kort, het kwartje viel helaas net de verkeerde kant op (3 ½ - 3 ½ ).

Cees speelde als laatste en had lang een gelijke stelling. In het eindspel kon zijn tegenstander een paard in de stelling krijgen met als gevolg dat twee paarden van Cees gebonden waren aan de a- en c-pion. Vervolgens opende zwart de stelling, waarna de zwarte loper mee ging doen, door een listig schaakje met stukwinst was het pleit beslecht ( 3 ½ - 4 ½ ). Bittere pil, we zullen in januari met goede voornemens de draad weer oppakken.

Ruud
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten