zondag 10 januari 2016

ASV 4 wint degradatieduel van Wageningen 3 met 4 1/2 - 3 1/2


Het had in Wageningen iets weg van een mini-massakamp waarbij ASV aan het langste eind trok. ASV 4 kon zich laten inspireren door een ontketend 1e team en pakte in de luwte de volle buit.

Gerben opende de score met een remise tegen vd Waerdt. Hij kreeg weliswaar met wit wat druk in het vroege middenspel, maar zwart zag kans om af te ruilen en zijn stukken van de achterste rij af te halen. Meer dan remise zat er niet.
Ruud speelde met wit tegen Marco Otte een zijvariant van het Scandinavisch, waarbij beiden lang rokeerden en zwart druk kreeg via de h-lijn op wits pion. Er dreigde lang pionverlies, maar door secuur spel (en door een minder scherpe voortzetting van zwart) werd dit steeds voorkomen. Na een afwikkeling werd de remise veilig gesteld.

Mick speelde met zwart een tactische partij, waarbij hij materieel voordeel kreeg door dame tegen toren/loper te ruilen. Vervolgens speelde hij het knap uit en zette ASV op voorsprong ( 1 – 2 ), een belangrijk moment in de wedstrijd.
Désiré kwam heel aardig uit de opening en kreeg aanvalskansen op de koningsvleugel. Hij miste een zet van wit, waardoor hij twee stukken verloor tegen een toren. Daarna was er geen houden meer aan (2-2).

Bert speelde tegen Bonnier en kreeg vanuit een Catalaanse opening druk op e6. Zwart moest e6 dekken met Kf7. Na een grote ruil kwam Bert een pion voor en nadat hij zijn pionnenstructuur had verbeterd gaf zwart op. Promotie zou op termijn niet te voorkomen zijn, een belangrijk punt waarbij de kansen kantelden (2-3).
Ivo stond aanvankelijk erg goed, maar mede door tijdgebrek ging het ergens mis en hij was veroordeeld tot een eindspel met ongelijke lopers met twee pionnen minder. Hoewel Ivo zich taai verdedigde wist wit gestaag vorderingen te maken en uiteindelijk was promotie niet te stoppen (3-3).

Cees speelde een toreneindspel met één pion minder, aanvankelijk 5 tegen 4, maar er werden pionnetjes geruild en de remisemarge werd steeds groter. Cees stopte met zijn koning de zwarte vrijpion en de toren sneed de koning van de twee damevleugelpionnen af, een belangrijk halfje!
Vervolgens speelde Barth een erg spannende partij, hij had weliswaar een kwaliteit, maar wit had het loperpaar goed opgesteld en een pluspion. Een concreet winstplan wisten wij vanaf de zijlijn niet te verzinnen. Echter is Barth niet voor een kleintje vervaard, hij manoeuvreerde handig met zijn stukken en uiteindelijk bezweek wit onder de druk: dubbelaanval schaak met torenwinst. Barth werd hiermee matchwinnaar en de zwaar bevochten overwinning was een feit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten