zondag 20 maart 2016

Zevenaar 1 – ASV 4 5 – 3


Verloren tegen kampioenskandidaat Zevenaar, de uitslag zal niemand echt verbazen. Zevenaar heeft een sterke top en we hoopten daar halfjes te sprokkelen en vervolgens te verrassen op de onderste borden. Het wedstrijdverloop toonde een volledig ander beeld, op de eerste vier borden waren wij verrassend sterk en pakten 2 ½ punt, op de onderste vier borden ging het vreselijk mis, slechts een halfje werd gescoord. Het wordt nu echt spannend voor ASV 4, degradatiekandidaten VDS en Wageningen pakten een matchpunt, en Zutphen zorgde voor een verrassing door Kasteel te verslaan.
Désiré speelde tegen good old Arie Huysman een complexe partij, waarin hij secuur moest verdedigen vanwege een initiatief van Arie op de damevleugel, dit was hem wel toevertrouwd. Toen de druk enigszins van de stelling was werd tactisch remise aangeboden, dit werd geaccepteerd.
Jan Groen speelde tegen een sterke duitse jeugdspeler, Jan offerde een stuk voor twee pionnen, met als doel een koningsaanval. Deze werd redelijk soepel geneutraliseerd en Jan bleef met lege handen. Vrijwel tegelijkertijd speelde Jan van de Linde een verdienstelijke remise tegen Guust Homs. In de opening werd al snel van alles geruild en er restte een eindspel van gelijke lopers. Dit hield Jan goed op remise.
Gerben kwam best goed uit de opening, hij had meer ruimte en ontwikkeling. De zwarte koning stond enigszins ongelukkig in het midden. Helaas overzag Gerben in het middenspel een loperoffer op g2 van zijn tegenstander, met als consequentie pionverlies. Gelukkig zag Gerben een tegenoffer op f7, die ervoor zorgde dat hij uiteindelijk geen materiaal verloor. Nadat de nodige stukken werden afgeruild bleef er een stelling over die Gerben niet helemaal vertrouwde. Tijdens de analyse bleek zwart goed spel te hebben. Of dat genoeg was voor winst, is niet duidelijk geworden. Gerbens remiseaanbod was wel terecht. 

Bert was ontevreden over zijn partij , aanvankelijk kwam hij wel goed uit de opening, maar na gemanoeuvreer kwam zwart steeds beter te staan en was pionverlies in combinatie met slechter stukkenspel niet te vermijden. Ruud kwam goed uit de opening en kreeg een initiatief, echter ging het in de tijdnoodfase weer mis, kenmerkend voor de matige vorm is dat het kwartje steeds de verkeerde kant op valt. Ivo speelde met wit tegen een Benoni, die transformeerde naar een Maroczy  bind (heb ik me laten vertellen), het standaard plan werd gevolgd echter werd door beide spelers veel tijd geïnvesteerd. De eindstelling was remise.

Barth speelde als laatste zijn partij voor de bordpunten, al eerder op de middag was een remiseaanbod van hem afgeslagen, en Barth was in de gelegenheid om zijn eindspelkunsten te vertonen na dameruil. Het leek dat Barth met een standaardplan kon winnen en dat gebeurde ook. Echter meldde Barth op zondagochtend dat het toch niet zo duidelijk was als het leek. Zijn tegenstander had door enige listige zetjes zelfs winstkansen gehad, deze voortzetting werd echter gemist. Het zou nog wel eens een belangrijk bordpunt kunnen zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten