zondag 3 april 2016

ASV 4 - Het Kasteel 1 4 - 4




ASV 4 – Kasteel 4-4

ASV pakt een belangrijk matchpunt tegen Het Kasteel, winst in de laatste ronde tegen Zutphen is voldoende voor klassebehoud. We hebben dus alles in eigen hand, mede gezien het verloop van deze match voelt het echter als een muntje dat we gaan opwerpen.
De match begon met een remise van Ivo. In een klassiek geweigerd damegambiet is de stelling continu in evenwicht geweest, wellicht dat wit aanvankelijk een fractie beter stond. Na afwikkeling ontstond een damepion-eindspel, waarbij de partij door eeuwig schaak (door Ivo) remise werd.
Mick kwam met wit niet lekker uit de opening, er werd veel geruild waarbij wit een structuurnadeel kreeg. Na pionverlies was de stelling verloren. De taaie verdediging bood geen soelaas.

Ruud speelde tegen een jeugdspeler een gelijkmatige partij, waarbij beiden kozen voor een degelijke maar enigszins saaie opzet. Vanuit een dubbel-toreneindspel (met licht voordeel voor zwart) werd afgewikkeld naar een pioneindspel met beiden zes pionnnen, waarbij wit iets leek te hebben vanwege een actieve koning. Echter werd het voordeel niet gevonden, bij de analyse bleek ook dat het echt remise was.
Een tegenvaller was de onverwachte nederlaag van Désiré, na een goede opening en dito middenspel stond Désiré aanvankelijk beter (met +pion), helaas werd na een fout (f3) een reeks van mindere zetten geproduceerd.
Rob Huberts speelde als invaller een puike partij. Hij kwam volgens eigen zeggen redelijk uit een rare opening, waarbij Rob vol op de damevleugel speelde en zijn tegenstander op de koningsvleugel. Rob sloeg eerder toe met als gevolg kwaliteitswinst, de partij werd keurig in winst omgezet.
Bert speelde een thriller. Na aanvankelijk onder druk te hebben gestaan, kwam hij mede door grote tijdnood van zijn tegenstander langzaam los. Met schwindel-kansen voor beiden, zag Bert de winstweg, bij een stelling met mat in twee gaf wit op. Een belangrijke opsteker.

Echter boden de stellingen van Barth en Gerben weinig hoop, beiden stonden materiaal achter in een eindspel. Barth blunderde op zet 11 al een kwaliteit weg tegen een pion. Het lukte hem om de stelling gesloten te houden en na 35 zetten keepen wist hij knap remise te houden.
Gerben speelde een gelijke-loper eindspel met een pion minder, waarbij Gerben wel de pionnen op de goede kleur had vastgelegd. De captain van Kasteel stelde de 1e bord-speler voor remise aan te bieden, omdat zij daarmee zeker waren van klassebehoud. Objectief gezien een juiste keuze, aangezien je elke stelling kan verliezen. De speler van Kasteel handelde conform, gezien zijn goede stelling een echte blijk van teamgeest. Voor ons was dit een opsteker, we hebben met grote moeite een belangrijk matchpunt gescoord. Op 23 april spelen we in de promotieklasse (in de gezamenlijke slotronde bij ASV) de degradatieduels Wageningen-VDS en Zutphen-ASV, het beloofd spannend te worden!



PS.
Désiré mailde mij zojuist dat we het niet volledig in eigen hand hebben tegen Zutphen.
Er bestaat de theoretische kans dat twee OSBO-teams uit de KNSB degraderen. In dat geval degraderen drie teams vanuit de promotieklasse.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten